Εκλογές 2019: Όλα τα σενάρια για αυτοδυναμία ή επαναληπτικές τον ΔεκαπενταύγουστοΣε ποια περίπτωση θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση - Τι ακολουθεί εάν δεν συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα 151 βουλευτές - Τι συμβαίνει με την ψήφο στα «μικρά» κόμματα - Πώς κατανέμονται οι έδρες - Ποια πρόσωπα προκρίνει για τις κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσειςτων τελευταίων ετών εισέρχεται η χώρα αν και η ψευδαίσθηση εκτόνωσης που προκαλεί η πρόσφατη διεξαγωγή των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου προκαλούν ανησυχία στα κομματικά επιτελεία για το ύψος της αποχής.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα υπερ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα από 8 εως 9,5 μονάδες. Υπο αυτά τα δεδομένα ο «γρίφος» της πρωτιάς φαίνεται να έχει λυθεί και πλέον η κάλπη θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της αυτοδυναμίας.

Εκεί πλέον εστιάζει και η επικοινωνιακή στρατηγική των κομματικών επιτελείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά ισχυρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα αλλά και για να αποφευχθούν νέες εθνικές περιπέτειες με επαναληπτικές εκλογές, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακόψει την ορμή της ΝΔ.


Ο «σταυρός» και οι 17ρηδες

Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους που επιθυμούν να υποστηρίξουν. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια. Γενικά:α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.

β) Απο 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.

γ) Από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και

δ) Περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.


Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους σταυρούς ανά εκλογική περιφέρεια.

Πηγή protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Στάθης Παναγιωτόπουλος – «Μίλησε» ο υπολογιστής του – Τα σοκαριστικά ροζ ευρήματα

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ