Κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση ήταν η θεομηνία στη Χαλκιδική -Τι συμπεράσματα βγαίνουν


Μόλις 38 ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης και χωρίς να έχουν προλάβει να εγκατασταθούν όπως πρέπει στα νέα τους γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη κατάσταση, τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή δοκίμασαν με σκληρό τρόπο τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι πρώτες αντιδράσεις όταν σήμανε συναγερμός

Οι επίσημες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής στη Χαλκιδική και την ύπαρξη νεκρών άρχισαν να φτάνουν μετά τις 12 το βράδυ και αμέσως σήμανε συναγερμός. Αμέσως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή για την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τόσο για τους στενούς συνεργάτες του, όσο και για τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις συνέπειες που επέφερε η καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων στην περιοχή, έπρεπε να ξεπεράσουν και μια σειρά από πρακτικά εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός όλων των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός περιγράφεται από πολλούς νέους υπουργούς ως χαοτική, ενώ την ίδια στιγμή οι υποδομές πάσχουν σε πολλά επίπεδα.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Μαξίμου με το σύστημα επικοινωνίας

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς σύστημα επικοινωνίας, ενώ τα τριψήφια τηλέφωνα είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Κατά τον έλεγχο που έκαναν οι υπεύθυνοι ηλεκτρονικής ασφάλειας μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ήταν διάτρητο τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές απειλές. Συνέστησαν σε όλους να αποφεύγουν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα νέο ασφαλές δίκτυο, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουν αποσταλεί καθόλου emails και η ενημέρωση των δημοσιογράφων γίνεται μέσω μιας ομάδας στο WhatsApp που προϋπήρχε της ανάληψης καθηκόντων από τη ΝΔ, σύστημα που χρησιμοποιούσε και προεκλογικά. Με τον τρόπο αυτό έγινε η πρώτη ενημέρωση για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ μέσω κινητών τηλεφώνων πραγματοποιήθηκε και ο συντονισμός των υπουργών και των στελεχών του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

«Εκτός λειτουργίας» βρίσκονται και τα τριψήφια νούμερα

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τις πρώτες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποτυπώνεται στο γεγονός πως «εκτός λειτουργίας» βρίσκονται και τα τριψήφια νούμερα με τα οποία ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τους υπουργούς.

Μάταια επιτελείς του κ. Μητσοτάκη έψαξαν από την πρώτη στιγμή τον κατάλογο με τα νούμερα των τριψήφιων τηλεφώνων για να τον παραδώσουν στον πρωθυπουργό. Στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης τον πήρε μαζί του, θέτοντας «εκτός λειτουργίας» τον πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του.

Έτσι, προκειμένου να ειδοποιηθούν και να γίνει ο συντονισμός που απαιτείται, πήραν φωτιά τα κινητά τηλέφωνα και μέσω αυτών επιτεύχθηκε η διαχείριση της κατάστασης. Άλλωστε το γεγονός ότι «δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε εκτυπώσεις», όπως σχολίαζε στέλεχος του Μαξίμου, αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το κυβερνητικό στρατηγείο από τον Αλέξη Τσίπρα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας