Το «αντίο» του Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - Θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς χωρίς αυστηρά μέτρα


Όπως είπε ο ίδιος, «βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού».


Για την επιτυχία της Ελλάδας να κρατήσει χαμηλά τους θανάτους από την πανδημία κορωνοϊού μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αποχαιρετώντας τους πολίτες από την καθιερωμένη ενημέρωση που σήμερα φτάνει στο τέλος της.

 

Θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς

 

Όπως είπε ο ίδιος, βάσει των μαθηματικών εκτιμήσεων το ποσοστό κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από 1% του συνολικού πληθυσμού. «Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την καθηγήτρια κα. Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.


Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω. Γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.»

 

Στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από ολόκληρες ημέρες 72 ημέρες, είπε πως επιστρέφει στους ασθενείς και στους φοιτητές του, και από εκεί θα συνεχίσει να βοηθά. «Έλεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώνοτας ότι στο εξής η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

 

Παρέμεινα μαθητής

 

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

 

«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου [...] Θα συνεχίσω να βοηθάω», είπε ο κ. Τσιόδρας που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.

 

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια
Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους
Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι
Πολύ...
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους
Πολύ...
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται
Που μπορώ και κλαίω ακόμα
Και που τραγουδάω... μερικές φορές...
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν
Και ευωδιές που με γοητεύουν»

 

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

 

«Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα.»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας