Κορωνοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο - «Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους, μέσα στον Αύγουστο το πρόβλημα θα κορυφωθεί


Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εισέρχεται η Ελλάδα.

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Λίγο μετά την έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο, και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης RO και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς μίλησε στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα 47 από αυτά να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.


Τσιόδρας: Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει τη στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας». 

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και, όπως είπε, έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Οπως τόνισε, «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις».


Γώγος: «Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή-Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο»

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης RΟ και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι η γρήγορη διασπορά που συνέβη τον τελευταίο καιρό είναι η κόκκινη γραμμή, μετά την οποία ξεκινά η μεγάλη ανησυχία.

«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα. Σημαίνει επιδημία μη ελεγχόμενη. Επομένως πρέπει αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουμε τον δείκτη εκεί, με όλα τα μέτρα τα οποία βέβαια έχετε ακούσει», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι πρόβλημα θα είναι να συνεχιστεί μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ή μια σταθερή παραμονή του αριθμού σε τριψήφια νούμερα, αλλά και σε διψήφια νούμερα της τάξης των 70 και πάνω, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

«Τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα», «γι’ αυτό σπεύδουμε τώρα, ακόμη και με τη συμβολική αλλά και ουσιαστική παρουσία του κ. Τσιόδρα μαζί με τον κ. Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να το μπλοκάρουμε», κατέληξε.
Λαζανάς: Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πολύ - Το «φαινόμενο του παγόβουνου» και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ηδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται». Και πρόσθεσε ότι «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι' αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα: «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου, που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί, αν χρειάζεται».

Το μεσημέρι της Τρίτης, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αγγελική Κοτανίδου απευθύνθηκε σε όσους αμφισβητούν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό, ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του ιού, καλώντας τους στις ΜΕΘ για να δουν από κοντά την κατάσταση των ανθρώπων που νοσούν με Covid-19.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας