Κατρακυλά η Τουρκική λίραΚατά τη διάρκεια της ημέρας το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού 0,34% φθάνοντας την ισοτιμία στο 7,3900, μετά το 7,3650 στο κλείσιμο της Παρασκευής

Με νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μπήκε στην καινούργια εβδομάδα η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές εν αναμονή της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας, στην οποία είναι πολύ πιθανό οι αξιωματούχοι της να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά κι ενάντια στις επιταγές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι δηλωμένος εχθρός των υψηλών επιτοκίων. Οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στη διαδικασία στάθμισης των μέτρων ενίσχυσης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και το κατά πόσο επιβαρυντικά έχουν αποβεί για τη λίρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού 0,34% φθάνοντας την ισοτιμία στο 7,3900, μετά το 7,3650 στο κλείσιμο της Παρασκευής. Ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων για να αναχαιτισθεί η κατάρρευση της λίρας έχουν ενταθεί, η κεντρική τράπεζα έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει αμφισβητούμενα μέτρα για να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, κατευθύνοντας τις τράπεζες να δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο. Το μέσο σταθμικό κόστος χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 9,06% την Παρασκευή, σε σύγκριση με το χαμηλό της τάξεως του 7,34% στις 16 Ιουλίου.

Ωστόσο στη γείτονα έχουν άλλη άποψη, καθώς τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας απέβησαν σημαντικά για τη λίρα, καθώς απέτρεψαν την κατάρρευση της λίρας με ταχύ ρυθμό όπως συνέβη κατά τη νομισματική κρίση του 2018, όπως υποστηρίζει ένας τραπεζίτης τουρκικής εμπορικής τράπεζας. «Παρόλο που συνέχισε να καταγράφει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αυτά ήταν περιορισμένα ως προς την ποσοστιαία αξία. Ο κύριος παράγοντας είναι τα αυστηρότερα βήματα και αυτά αντικατοπτρίζονται στις καταθέσεις, στα δάνεια και σε άλλα επιτόκια», δήλωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις στις καταθέσεις σε λίρα είχαν αυξηθεί κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες στον τραπεζικό κλάδο σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφαση της για τα επιτόκια την Πέμπτη. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προτιμώντας μέτρα που θα αφορούν τη ρευστότητα, αντί για αύξηση των επιτοκίων.  Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει το οικονομικό του συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν, ωστόσο βρίσκεται «σε σταθερό έδαφος».

Η Milliyet με σημερινό της δημοσίευμα ανέφερε ότι στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, οι επικεφαλής της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής της χώρας BDDK και τα Συμβούλια των Κεφαλαιαγορών, διαχειριστές από το ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας της Τουρκίας και εκπρόσωποι από κρατικές τράπεζες. Θα παρευρεθούν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και ο αντιπρόεδρος και ένας επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν σχέδια για την αποκατάσταση των χαμένων εσόδων στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,τα επόμενα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για τη στήριξη της οικονομίας, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς και τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Milliyet.

Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ