Οργή στο γερμανικό Κοινοβούλιο : Η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά για τη Λιβύη


Οργή προκαλούν στο γερμανικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν ότι η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Αποκαλυπτική έρευνα

Τη δραστηριότητα της Airbus αποκάλυψε έρευνα του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) του Μονάχου, του περιοδικού Stern, του Γραφείου Ερευνών Lighthouse Reports και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει θέσει τη διαμεσολάβηση στον πόλεμο της Λιβύης και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόσφατα, όμως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στήσει κανονική αερογέφυρα με τη Λιβύη όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, στην οποία ο αεροπορικός γίγαντας της Ευρώπης Airbus παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο όμιλος, του οποίου το τμήμα εξοπλισμών εδρεύει στο Οτομπρουν κοντά στο Μόναχο, συντηρεί μεταγωγικά αεροσκάφη A400M επί τόπου στην Τουρκία παρά τα εμπάργκο όπλων και έτσι τα διατηρεί σε κατάσταση λειτουργίας για τις αποστολές της στη Λιβύη.

Μεταγωγικό αεροσκάφος A400M (Reuters)

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τους τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου.

Ιστοσελίδες παρακολούθησης

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των ιστοσελίδων παρακολούθησης πτήσεων αεροσκαφών. Το ARD Μονάχου, το Stern και άλλοι ευρωπαίοι συνεργάτες από το Arte (Γαλλία) έως την El Diario (Ισπανία) αξιολόγησαν τα στοιχεία μαζί με το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports» στο πλαίσιο της ερευνητικής συμμαχίας #EUArms.

Το αεροσκάφος A400M κατασκευάζεται εν μέρει στη Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως 37 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού ή περισσότερους από εκατό στρατιώτες.

Αρκετοί υπάλληλοι της Airbus δηλώνουν στα προφίλ τους στην πύλη εργασίας Linkedin ότι συντηρούν αυτό το αεροσκάφος στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Καϊζερί (Kayseri).

Αυτό συμπίπτει με την παρουσίαση γερμανού μάνατζερ της Airbus από το έτος 2019. Σύμφωνα με αυτήν την παρουσίαση, ο όμιλος Αirbus παρέχει στην Τουρκία προσωπικό για τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου A400M. Το αντίστοιχο συμβόλαιο διαρκεί έως το 2023.

Αυτό είναι προβληματικό, διότι η Τουρκία καταστρατηγεί τακτικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη μεταφέροντας πολεμοφόδια στους συμμάχους της.

Τα Ηνωμένα Εθνη το διαπιστώνουν στα τέλη του 2019 σε επίσημη έκθεση τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η Γερμανία θα είναι μέλος μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταφορά πολεμοφοδίων

Πράγματι, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη Α400Μ για τη μεταφορά σημαντικών πολεμικών εφοδίων στην Λιβύη.

(Φωτογραφία Reuters)

Για παράδειγμα, υπάρχει άρθρο στον ιστότοπο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σχετικά με την εκπαίδευση μελλοντικών λίβυων στρατιωτών στην Τουρκία. Το φωτογραφικό υλικό περιέχει φωτογραφία της άφιξης των δοκίμων. Στο βάθος διακρίνεται αεροσκάφος A400M.

Βίντεο που ελήφθη στο αεροδρόμιο Γκαζιαντέπ (Gaziantep) της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, δείχνει ομάδα ανθρώπων ντυμένη με σκούρα ρούχα στη ράμπα φορτοεκφόρτωσης ενός A400M.

Το αεροδρόμιο θεωρείται κόμβος για σύριους μισθοφόρους που μεταφέρονται στη Λιβύη από την Τουρκία. Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο στο Instagram στις 9 Ιουλίου, σκάφος A400M απογειώθηκε από το Γκαζιαντέπ και προσγειώθηκε στη Μισράτα της Λιβύης, όπως φαίνεται στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων.

Η Airbus δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πτήσεις του A400M προς τη Λιβύη, επιβεβαίωσε όμως, μετά από ερώτημα του ARD και του Stern, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βάση του Καϊζερί.

Τα αεροσκάφη A400M θα συνεχίσουν να συντηρούνται εκεί, σύμφωνα με την κεντρική διεύθυνση του τμήματος εξοπλισμών Airbus Defense & Space. Επιπλέον, η Τουρκία θα λάβει σε δύο χρόνια το δέκατο αεροσκάφος Α400 όπως έχει προγραμματιστεί.

Το «Absurdistan»

Ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικών και Ελέγχου των Εξαγωγών Αρνολντ Βάλραφ, κάνει λόγο για το «Absurdistan» αναφερόμενος στις δραστηριότητες συντήρησης της Airbus για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Εάν η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο της Λιβύης, αυτή η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να σταματήσει, λέει ο πρώην επικεφαλής της ανώτατης αρχής ελέγχου εξαγωγών της Γερμανίας. Ο Βάλραφ απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει.

Τον Ιανουάριο, η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε διεθνές συνέδριο, η σημαντικότερη επιτυχία του οποίου ήταν η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

(Φωτογραφία Reuters)

Τον Μάιο, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) αποφάσισε τη συμμετοχή στην αποστολή «Irini» («Ειρήνη») της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή του εμπάργκο – μεταξύ άλλων με αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου Orion.

Μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πρότεινε κυρώσεις για εταιρείες που συνεχίζουν να συμμετέχουν στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Για τις πτήσεις του Α400Μ προς τη Λιβύη όμως, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «δεν γνωρίζει τίποτε πέραν των πληροφοριών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Τύπο».

Το υπουργείο Αμυνας έστειλε την ίδια απάντηση σε ανάλογο ερώτημα. Μία δυνατότητα υπάρχει όμως για το θέμα αυτό, να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Αγκυρας, διότι ο συμβαλλόμενος εταίρος της Airbus για το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο διεθνής οργανισμός προμηθειών Occar της Βόννης.

Αυτός οργάνωσε την αγορά αεροσκαφών για επτά χώρες του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Τουρκίας – και τώρα είναι ο αρμόδιος για τη συντήρηση.

Η υπουργός Αμυνας, η χριστιανοδημοκράτης (CDU) Ανεγκρετ Κrαμπ-Κάρενμπάουερ μετέχει στο ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Occar, στο εποπτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο οργανισμός δηλώνει μόνο ότι δεν διαθέτει «καμία πληροφορία» σχετικά με τη χρήση του A400M από την Τουρκία.

Οργή από κόμματα της Bundestag

Η έρευνα που διεξήχθη από το ARD, το Stern και τους συνεργάτες διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης προκάλεσε οργή στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag).

«Είναι μια κραυγαλέα περίπτωση, που πρέπει να διερευνηθεί. Δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή εταιρεία να βοηθά την Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων για την Λιβύη», δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων για τους εξοπλισμούς Τομπίας Λίντνερ.

Η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke ) Σέβιν Ντάγκεντελεν (Sevim Dagdelen) ζητά να σταματήσει η συνεργασία ανάμεσα στον οργανισμό Occar και τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Ακόμη και κομματικά στελέχη του κόμματος του Χάικο Mάας από την κοινοβουλευτική ομάδα του SPD απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες:

Το γερμανικό Κοινοβούλιο (Φωτογραφία Reuters)

«Δεν επιτρέπεται η Airbus να συντηρεί τα αεροσκάφη», δήλωσε ο ειδικός στον τομέα της άμυνας του SPD και μέλος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Καρλ-Χάιντς Μπρούνερ, ο οποίος ζητά αλλαγή στη γερμανική νομοθεσία περί εξωτερικού εμπορίου «προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ