Κορονοϊός: “Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του ακόμη και αν έρθει το εμβόλιο”


Σχετική σταθερότητα της κατάστασης παρά τη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός βλέπει ο Νίκος Σύψας. Τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου το εμβόλιο. Μάσκα για τουλάχιστον επτά μέρες για όσους γυρνούν από διακοπές.

Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό μαζί του, τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Ο κ. Σύψας σχολιάζοντας τα 259 σημερινά κρούσματα που κατέγραψε ο κορονοϊός στη χώρα μας τόνισε πως “θα έλεγα οτι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας στα νούμερα αυτά που βλέπουμε και σήμερα η οποία είναι καθυσυχαστική καθώς φαίνεται πως τα μέτρα που πήραμε στις αρχές του Αυγούστου αρχίζουν και αποδίδουν. Εκείνο το οποίο δεν βλέπουμε σίγουρα και το οποίο θα μας ανησυχούσε πάρα πολύ είναι αυτό που λέγεται εκθετική αύξηση της επιδημίας, δηλαδή να έχουμε κάθε μέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Δεν συνέβη αυτό, δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοια φάση. Άρα έχουμε μια ναι μεν, μεγάλη επιβάρυνση επιδημιολογική αλλά μια σχετική σταθερότητα της κατάστασης. Θα δούμε όμως μέχρι τέλος του μηνός τι θα γίνει γιατί θα δούμε την επίδραση του 15αυγουστου και τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού από τις περιοχές που έκαναν διακοπές προς τα αστικά κέντρα”.

Για το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός τόνισε πως “δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι οτι δουλεύει γιατί δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες φάσεως 3. Να τελειώσουν λοιπόν οι μελέτες και να ξέρουμε πως έιναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Θα ακολουθήσει η παραγωγή, η αδειοδότηση και θα πάρουμε τις δόσεις που μας αναλογούν. Σύμφωνα με όσο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας θα έχουμε τις δόσεις στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του επόμενου”.

Παράλληλα όμως ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε οτι “θέλω να πω στον κόσμο όμως πως αυτή δεν θα είναι η τελική λύση. Δεν θα προλάβουμε να εμβολιάσουμε όλο τον ελληνικό πληθυσμό για να κάνουμε ανοσία εφόσον δουλεύει το εμβόλιο, επομένως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ακόμη και αν έχει έρθει το εμβόλιο”

Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές και ιδίως από περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες για επτά τουλάχιστον μέρες να φοράνε τη μάσκα παντού. Μπορεί να είναι μολυσμένοι και να μην το ξέρουν”, ανέφερε για τους νέους που επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ