Χ. Ακσόι: Η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της ΤουρκίαςΜε ένα κατηγορητήριο κατά της Ελλάδας, κατά την πάγια τακτική του, αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στα διεθνή "πυρά” που δέχθηκε η Άγκυρα για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργεί ψευδείς ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές της ανασφάλειες, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Παράλληλα, ο κ. Ακσόι δεν παραλείπει να κατηγορήσει εκ νέου την Ελλάδα για μετατροπή τζαμιών εντός των εδαφών της, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, " η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να πει κουβέντα στην Τουρκία σχετικά με τα θρησκευτικά της δικαιώματα”.

"Η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της Τουρκίας όπως και η Αγία Σοφία και όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο έδαφός μας.

Στο πλαίσιο της παράδοσης ανεκτικότητας που πηγάζει από την κουλτούρα και την ιστορία μας μαζί με τα δικαιώματα και τις ευθύνες που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες, προστατεύουμε σχολαστικά την πολιτιστική μας περιουσία.

Τονίζουμε ότι η αλλαγή του status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  δεν αντιβαίνει  με τη σύμβαση της UNESCO .

Εχοντας μετατρέψει τεμένη και τζαμιά  που ήταν τμήμα της οθωμανικής πολιτισμικής παράδοσης στα εδάφη της , η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να πει κουβέντα στην Τουρκία σχετικά με τα θρησκευτικά της δικαιώματα.

Επιπλέον, συνιστά αυθάδεια εκ μέρους της Ελλάδας να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ενώ περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής μειονότητας με καταπιεστικές πρακτικές σε αντίθεση με τις διεθνελις συμφωνίες.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργεί ψευδείς ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές της ανασφάλειες, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Καλούμε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία και να παράσχει τις αναγκαίες προβλέψεις στη μουσουλμανική μειονότητα να ασκεί τη λατρεία της".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ