Κοροναϊός: Τρομοκρατεί ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και οι μολύνσεις σε υγειονομικούς – Τι ζητούν οι ειδικοί


Για ακόμη μια ημέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε τριψήφιο αριθμό -σταθερά μάλιστα πάνω από 200- με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τις περισσότερες μολύνσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές, με τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους τις επόμενες ημέρες

Μόλις τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας ο κοροναϊός έχει κάνει την παρουσία του στη χώρα πιο αισθητή από ποτέ, με την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Αν και άπαντες έχουν επιστήσει την προσοχή στην τήρηση των ήδη υπαρχόντων -για τα οποία αρκετοί είναι αυτοί που αδιαφορούν βλέποντας ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία- τα στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παραμένουν ανησυχητικά.

Για ακόμη μια ημέρα, τα κρούσματα ανήλθαν σε τριψήφιο αριθμό -σταθερά μάλιστα πάνω από 200- με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τις περισσότερες μολύνσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές, με τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, πονοκέφαλο στους ειδικούς εξακολουθεί να προκαλεί η μη τήρηση των μέτρων από μεγάλο μέρος της νεολαίας, στην οποία αποδίδουν κατά κύριο λόγο τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα της ανησυχίας, τα πάρτι με δεκάδες ή εκατοντάδες καλεσμένους που συνεχίζουν να διοργανώνονται ανά τη χώρα, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παράλληλα, οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα αυξημένα κρούσματα στους υγειονομικούς. Οι μολύνσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία έφτασαν τις 76 μέσα στον Αύγουστο, ενώ μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν οι εστίες κοροναϊού που εντοπίζονται σε οίκους ευγηρίας, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά τις τελευταίες 72 ώρες από τα 755 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 458 -πολύ περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αναλυτικά, στην Αττική τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Η ανησυχία πλέον του κόσμου για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εμφανής, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι αναστατωμένοι και να τηρούν ως επί το πλείστον τα μέτρα προστασίας.

Πλέον, η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη. Οι Αθηναίοι τη φορούν ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, στο δρόμο που περπατούν, στους πεζόδρομους, στη στάση των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των εθελοντών γιατρών της περιφέρειας Αττικής. Το κλιμάκιο των γιατρών κάνει θερμομετρήσεις στους επιβάτες και πραγματοποιεί τεστ για τον κοροναϊό σε όσους θέλουν να εξεταστούν οικειοθελώς κατά την επιστροφή τους στο λεκανοπέδιο. 

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε υγειονομικούς

Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» στις αρχές προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν από διακοπές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε 20 ημέρες 76 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις αρχές η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς 14 εργαζόμενοι της μονάδας Covid – μεταξύ των οποίων και δύο λοιμωξιολόγοι – έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Συνολικά, 50 υγειονομικοί στο νοσοκομείο έχουν μπει προληπτικά καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Ένας γιατρός διαγνώστηκε με τον ιό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένας ακόμα υγειονομικός υπάλληλος στο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και άλλα δύο στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είναι ένα από τα 14 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στο ΑΧΕΠΑ, υποστήριξε πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

«Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΙ, εφιστώντας την προσοχή καθώς ο ιός φαίνεται, όπως εκτίμησε, πάρα πολύ μεταδοτικός.

«Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες για προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, σε μέρη που ο κόσμος συνωστίζεται ή σε οίκους ευγηρίας, είναι δυνατόν να υπάρξει υπερμετάδοση, εξήγησε ο κ. Κολλάρας.

Κοτανίδου: Να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει εισήγηση για εφαρμογή νέων μέτρων κατά του κοροναϊού, αρκεί να τηρηθούν τα υπάρχοντα.

Μιλώτας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε πως τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους και αυτό το βλέπουμε από τα κρούσματα που συνεχώς είναι τριψήφια, εξηγώντας πως κατά κύριο λόγο η νεολαία είναι αυτή που δεν τα τηρεί.

«Η νεολαία θεωρεί ότι αφού δεν νοσεί βαριά, μπορεί να κάνει τα πάντα. Να διασκεδάζει χωρίς μέτρα προφύλαξης κι έτσι να μεταφέρει αριστερά και δεξιά τον ιό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον συμμορφωθούμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, βεβαίως μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς» είπε η κ. Κοτανίδου, αναφέροντας πως μέχρι πρότινος εξάλλου ήμασταν σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ξεκινήσαμε τα πάρτι, και τις συναντήσεις στα μπιτς μπαρ και στις συναυλίες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνοντας παράλληλα πως δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ