Ο Μακρόν προειδοποιεί : «Εάν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος»


«Εάν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος», προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα μεταβεί στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.

«Δογματικό σύστημα» και «συμφέροντα»

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «εάν αφήσουμε τον Λίβανο στην περιοχή, αν με κάποιο τρόπο τον αφήσουμε στην αχρειότητα των περιφερειακών δυνάμεων, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος» και θα επέλθει «η ήττα της ίδιας της ταυτότητας του Λιβάνου», ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ενώ υπήρξε και θύμα καταστροφικής έκρηξης στις αρχές Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για τους «περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος» που, «προστίθενται – μιλώντας συγκρατημένα – σε συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό», και οδήγησαν «σε μια κατάσταση με σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και στην οποία υπάρχει σχεδόν αδυναμία διεξαγωγής μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθώντας γραμμή «απαίτησης χωρίς παρέμβαση», ο Μακρόν ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν: «ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα» και του τραπεζικού συστήματος.

«Αν δεν γίνουν αυτά, η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει» και «το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (…) που δεν μπορεί να εξοριστεί», προειδοποίησε.

«Ειρηνική συνύπαρξη»

Αλλά ο Λίβανος «είναι ίσως ένα από τα τελευταία πρότυπα σε αυτό που πιστεύουμε σε αυτήν την περιοχή: δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών (…), ενός πλουραλιστικού μοντέλου που βασίζεται στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη δυνατότητα να διαπραγματεύεται ειρηνικά», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή δύο ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 180 ανθρώπους στις αρχές Αυγούστου.

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης κατεστραμμένες γειτονιές, όπου θα αποτιμήσει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και τη διανομή βοήθειας.

Ομως, ο ίδιος αναμένεται στον Λίβανο κυρίως για την ικανότητά του απεμπλοκής της πολιτικής κρίσης, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Χασάν Ντιάμπ, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Στάθης Παναγιωτόπουλος – «Μίλησε» ο υπολογιστής του – Τα σοκαριστικά ροζ ευρήματα