Ελληνο-τουρκικό μπρα ντε φερ : Η Βουλή κυρώνει τις ΑΟΖ ενώ η γερμανική διαμεσολάβηση πέφτει στο κενό


Με σαφή τα μηνύματα της Αθήνας προς τη γερμανική διαμεσολάβηση ότι υπό τους παρόντες όρους δεν είναι δυνατός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί η ολομέλεια της βουλής για να κυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Η συζήτηση και η ψήφιση των συμφωνιών αναμένεται ως το απόγευμα αύριο να έχει ολοκληρωθεί.

Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση…

Ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει στη συζήτηση στη βουλή αύριο το μεσημέρι, θα ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Μία αποστροφή του Νίκου Δένδια τη Δευτέρα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής έδωσε τροφή για το παραπάνω σενάριο.

Συγκεκριμένα στην κριτική και τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για την απουσία ρητής αναφοράς στην επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το βήμα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση στην αυριανή συζήτηση στη βουλή.

Είναι κάτι το οποίο άλλωστε το έχει ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ως κυβέρνηση επί υπουργίας Κοτζιά όταν προετοίμαζαν το σχετικό μέτρο είχαν δεχτεί τότε την κριτική της ΝΔ ως αντιπολίτευσης πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά θαλάσσια σύνορα χωρίς την ταυτόχρονη επέκτασή τους στα 12 μίλια ανατολικά έστελνε λάθος μηνύματα και τροφοδοτούσε την προκλητικότητα και τις βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Πάντως η αυριανή συζήτηση στη βουλή θα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο του συνόλου των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται και αυτοί όπως και ο κ. Μητσοτάκης να λάβουν το λόγο.

Η κύρωση της Συμφωνίας με την Ιταλία έχει ευρύτερη συναίνεση. Εκτός της κυβέρνησης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, την ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Αντίστοιχα τη Συμφωνία με την Αίγυπτο την ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με «παρών».

Τις δύο συμφωνίες καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκε για να ξεκαθαρίσει την τελική της στάση στην ολομέλεια της βουλής η «Ελληνική Λύση».

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως ειδικά για την Συμφωνία με την Αίγυπτο επειδή διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γερμανία είχε σοβαρές αντιρρήσεις και μάλιστα τόσο η Άγκυρα όσο και το Βερολίνο δεν ήθελαν την κύρωσή τους από την ελληνική βουλή.

Στην κόψη του ξυραφιού

Η συζήτηση και η κύρωση από τη βουλή των δύο συμφωνιών για την ΑΟΖ έρχεται σε μια στιγμή όπου τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να το τραβήξει στα άκρα, αρνούμενη να βάλει «τελεία» στην προκλητικότητα του μαρκαρίσματος της Ανατολικής Μεσογείου με αλλεπάλληλες Navtex.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την Αθήνα να απαντά με δικές της Navtex και με διεθνείς αεροναυτικές ασκήσεις.

Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ακόμα και η Γερμανία που διατηρεί μια πιο εφεκτική στάση έναντι της Τουρκίας και θέλει να παρεμβαίνει περισσότερο ως ουδέτερος διαμεσολαβητής παρά ως Ευρωπαίος σύμμαχος της Ελλάδας μετά τη νέα όξυνση των πνευμάτων από τον Ερντογάν, δυσκολεύεται να πιέσει για διάλογο μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Τα έμμεσα μηνύματα προς το Βερολίνο

Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις σήμερα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αλλά και στα σαφή μηνύματα του Νίκου Δένδιατόσο προς την Άγκυρα αλλά εμμέσως πλην σαφώς και στο Βερολίνο.

«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται υπό το καθεστώς απειλών, υπό το καθεστώς προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου».

Μάλιστα ο κ. Δένδιας ανέφερε με νόημα πως η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας που συνεχώς εντείνεται υπερβαίνει τις διαφορές μεταξύ δύο χωρών και έκανε λόγο για την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς όπως είπε «αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό και δε χωρούν διπλά σταθμά».


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας