Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα


Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Άγκυρα, αντιδρώντας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς σε συνέχεια των οργισμένων ανακοινώσεων περί μη αποδοχή της συμφωνίας και έκδοσης προκλητικής NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου, ακυρώνει τις προγραμματισμένες για τις 24 Αυγούστου διερευνητικές επαφές με τη χώρα μας!

Οι εν λόγω διερευνητικές επαφές για την επίλυση των θεμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είχαν συμφωνηθεί στον απόηχο της αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το σεισμογραφικό Oruc Reis θα πραγματοποιούσε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Φαίνεται πως η η Τουρκία δεν επιθυμεί να κάτσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπό αυτές τις εξελίξεις, ανεβάζοντας έτσι και πάλι το θερμόμετρο στην περιοχή...

Τι προηγήθηκε

Με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η Άγκυρα στην είδηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για μια «ανύπαρκτη συμφωνία».

«Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψή μας θα γίνει και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Όπως αναφέρει το Reuters, η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο που συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκεται ενός της τουρκικής υφαλκρηπίδας, βάσει της πρώτης αντίδρασης της Τουρκίας. 

Μάλιστα, το υπουργείο χαρακτηρίζει επίσης τη συμφωνία άκυρη και κενή περιεχομένου, προσθέτοντας ότι «παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης».  

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την Αίγυπτο λέγοντας: «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο ΕΗΑ, «οι δύο χώρες δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα», συνεπώς η συμφωνία θεωρείται «άκυρη» με βάση όσα υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο. 


Η NAVTEX 

Δεν άφησε να πέσει κάτω η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης η Τουρκία εκδίδοντας νέα Navtex, λίγα λεπτά αργότερα. 

Συγκεκριμένα μέσω της νέας Navtex η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσιο χώρο για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, για τις 10 και 11 Αυγούστου. 

Αναλυτικά η νέα τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 - 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Πηγή: zougla.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας