Έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Ερντογάν ενώ η τουρκική λίρα "καταρρέει"


Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της χώρας, εν μέσω "κατάρρευσης" της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κινούμενη έως και στις 7,3952 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,4%, στις 7,3932 λίρες ανά δολάριο. Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περί το 20% της αξίας του έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη, μία από τις πλέον ευρείες των τελευταίων ετών, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ανώτεροι αξιωματούχοι από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τις κρατικές τράπεζες της χώρας και την εποπτεύουσα αρχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα Milliyet, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Ahval.

Η ακριβής ημερομηνία της σύσκεψης δεν έχει γίνει γνωστή.

Η "κατρακύλα" της λίρας πηγάζει από την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την νομισματική και οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των επιτοκίων, με πολλούς επενδυτές να καλούν σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στο 8,25%, κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται στο 11,8%.

Ο Ερντογάν ωστόσο αντιτίθεται στην αύξηση επιτοκίων, η οποία θεωρεί ότι αυξάνει αντί να περιορίζει τον πληθωρισμό, ενώ η κυβέρνησή του χρησιομοποιεί τις κρατικές τράπεζες για τη διεύρυνση του δανεισμού προς καταναλωτές και επιχειρήσεις, παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η Τουρκία αντιμετώπισε ήδη μία νομισματική κρίση το 2018, σε έναν βαθμό λόγω "υπερθέρμανσης" της οικονομίας. Ο Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2019, καθώς ο τελευταίος αρνείτο να μειώσει τα επιτόκια, που τότε διαμορφώνονταν στο 24%, προκειμένου να διευκολύνει την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης.

Το κρεσέντο δανεισμού έχει οδηγήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε έλλειμμα, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα δάνεια για αγορές εισαγόμενων προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και τηλεοράσεις.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε από τα 2,84 στα 2,93 δισ. δολ. τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Παρασκευή.

Το κρατικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Τουρκίας, η απόδοση του οποίου παραδοσιακά κάλυπτε το έλλειμμα του ισοζυγίου, κατέγραψε καθαρές εκροές 1,5 δισ. δολ. τον Ιούνιο, ανακοίνωσε επίσης η κεντρική τράπεζα.

Πηγή capital.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ