Κορονοϊός: «Βόμβα» από την επιδημιολόγο Λινού - «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»Την ώρα που τα κρούσματα covid-19 στην χώρα μας είναι σταθερά πάνω από 200, η γνωστή επιδημιολόγος κάνει λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν πάνω από 200 σε καθημερινή βάση, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, ανάμεσά τους και στην Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών.

Μιλώντας στον ALPHA, εκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθείστην χώρα μας κάνοντας έκκληση για πιστή και στήριξη των μέτρων ώστε μην θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, ανάμεσά τους και νέους ανθρώπους.

«Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή. Τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους», δήλωσε αρχικά η Αθηνά Λινού.

Μιλώντας για τα μέτρα είπε: «Σε καμιά κοινωνία τα μέτρα δεν εφαρμόζονται 100%. Εκείνο που θα ήθελα να δω άμεσα είναι καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικά στους χώρους εργασίας. Δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Θα ήθελα να δω υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εργαζόμενους».

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας. Ειδικά αν έρχονται από περιοχές που είναι γνωστό ότι είχαν συνωστισμό, ενώ μπήκαν και σε πλοία και άλλα μέσα μεταφοράς. Για τους όσους επιστρέφουν από διακοπές και έχουν εκτεθεί σε ανθρώπους να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας».

Αναφερόμενη στην ανευθυνότητα που παρατηρείται είπε: «Θα χρειαστεί σύντομα να υπάρξουν και τιμωρίες. Τι σημασία έχει αν το πάρτι είναι πριν ή μετά τις 12. Το θέμα για πόσο χρόνο και με πόσους ανθρώπους ερχόμαστε σε επαφή. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή χωρίς μέτρα και με πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχει σημασία η ώρα. Όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Χρειάζεται δραματικός περιορισμός των ατόμων που μπορεί να είναι μαζί».

Τέλος μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων η κ. Λινού σχολίασε: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να ανοίξουν με απόλυτη ασφάλεια. Το μέρα παρά μέρα δίνει στα παιδιά τον κίνδυνο να εκτεθούν σε περισσότερους ανθρώπους. Η πρότασή μου είναι να παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί απόγευμα. Να βρεθούν αίθουσες ή χώροι που δεν χρησιμοποιούνται ώστε και σε κάθε τάξη να είναι λιγότερα παιδιά».


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Στάθης Παναγιωτόπουλος – «Μίλησε» ο υπολογιστής του – Τα σοκαριστικά ροζ ευρήματα