Σχολεία κορωνοϊος: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο - Πότε ανοίγουν


Με τα κρούσματα του  στην Αττική το τελευταίο 24ωρο να είναι πάνω από 100 και τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στους νέους, προκειμένου να αποφεύγουν τις επαφές τους με τις ευπαθείς ομάδες αλλά και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις, καθώς θεωρούνται «σιωπηλοί φορείς», τα ερωτήματα που παραμένουν γύρω από τον κορονοϊό είναι τα εξής:

  • Διανύουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας
  • Κατά πόσο ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με τη γρίπη μας κάνει να κινδυνεύουμε περισσότερο
  • Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία

Γι’ αυτά και περισσότερα ακόμη γύρω από τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, , μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τη Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και αν το άνοιγμά τους θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σύψας απέφυγε να δώσει την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Ωστόσο, δήλωσε: «Στην επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και επίσης, το ποσοστό των εκδρομέων, οι οποίοι γύρισαν από τις θερινές τους διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ερωτηθείς αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σύψας επέμεινε: «Στην επιτροπή εισηγήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και ελήφθησαν οι αποφάσεις με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα». svg%3E

Ο κ. Σύψας, πάντως, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε δηλώσει ανοιχτά τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, δεν θέλησε να αναφερθεί καθόλου στην ημερομηνία που πρότειναν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων. Στάθηκε, όμως, στο ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν ξανά τον χειμώνα, λέγοντας:

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επιδημιολογία του ιού. Για παράδειγμα, ο ιός ήρθε και χτύπησε μέσα στο καλοκαίρι ενώ δεν το περιμέναμε. Επομένως, δεν ξέρουμε τι θα κάνει τον χειμώνα.

Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, τότε θα χρειαστεί – για κάποια στιγμή – να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάρουμε. Πρώτα, δηλαδή, θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η εστίαση, η διασκέδαση και οτιδήποτε άλλο και τελευταία θα κλείσουν τα σχολεία. Για τα σχολεία θα κάνουμε πάση θυσία ό,τι είναι δυνατόν να τα κρατήσουμε ανοιχτά, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μετατρέψουμε τη λειτουργία τους σε μέρα παρά μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος ξεκαθαρίζει ότι δεν διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού, παρά τα χιλιάδες κρούσματα. «Είναι μία επανάκαμψη της επιδημίας αλλά δεν πιέστηκε το σύστημα. Δεν είχαμε πολλές διασωληνώσεις, δεν είχαμε πολλές νοσηλείες. Άρα είχαμε μια επανάκαμψη του ιού και όχι ένα επίσημο δεύτερο κύμα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια επιδημία με πολλαπλάσια δύναμη. Νομίζω, το σωστό και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία είναι να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Μακάρι, όμως να έρθει το καλύτερο σενάριο και να έχουμε μια πολύ ήπια επιδημία το χειμώνα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Σύψας για την πανδημία του κορωνοϊού. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα του κορωνοϊού και της γρίπης, έτσι όταν κάποιος πηγαίνει στον γιατρό θα κάνει εξετάσεις και για τη γρίπη αλλά και για τον κορωνοϊό.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας