Τουρκία: Στο κατώφλι του ΔΝΤ - Πώς ο Ερντογάν «βυθίζει» την τουρκική λίρα


Ανάλυση της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας και ο ρόλος του γαμπρού του Τούρκου προέδρου

Εν μέσω συμπληγάδων βρίσκεται η τουρκική οικονομία, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή ο Ερντογάν, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια, οδηγούν την Τουρκία στο κατώφλι του ΔΝΤ. Η τουρκική λίρα δέχεται αλλεπάλληλες υποτιμήσεις έναντι του δολαρίου, ενώ ο οίκος MOODYS εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 5%

«Θεωρώ ότι έχουμε έναν εκρηκτικό μείγμα που οπωσδήποτε θα επηρεάσει την οικονομία σημαντικά» είπε στο Open Tvo οικονομολόγος, Βασίλης Καραγιάννης, με τον καθηγητή νομισματικής πολιτικής, Νίκο Απέργη, να συμπληρώνει: «Η Τουρκία έχει συναλλαγματική κρίση και κρίση του ισοζυγίου πληρωμών της. Γεγονός που θα επιβαρύνει τις υφεσιακές δυσκολίες της. Έτσι πολλά επενδυτικά σχέδια δεν υλοποιούνται».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας από τα 852 δισ., του 2017 έπεσε στα 716 το 2020. Ενα δολάριο ΗΠΑ ισούται με 7,33 λίρες Τουρκίας ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της σε 8 μήνες. Παρ’ όλα αυτά μόλις χθες, Τετάρτη (12/8), ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, ο Μπεράτ Ακμπαιράκ -είναι γαμπρός του προέδρου Ερντογάν-  δήλωσε ότι αναμένει η τουρκική οικονομία θα κινηθεί ανάμεσα στα -2% και το 1%.

Η συγκεκριμένη απάντηση δημιούργησε νέο... trend στο twitter, που σχολίασε το νευρικό ανοιγόκλιμα των ματιών του γαμπρού του Ερντογάν και τις εκτός πραγματικότητας εκτιμήσεις του. Aναλυτικά από τότε που ανέλαβε ο Μπεράτ Ακμπαιράκ, σύμφωνα με το Open Tv, αυτά είναι τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας:

ΑΕΠ Τουρκίας

  1. 2020: 716 δισ. δολάρια (-5% εκτίμηση Μoody's)
  2. 2019: 754 δισ. δολάρια
  3. 2018: 771 δισ. δολάρια
  4. 2017: 852 δισ. δολάρια

Συναλλαγματική Ισοτιμία

  • 1 δολάριο ΗΠΑ προς 7,33 λίρες Τουρκίας

Καθαρά διαθέσιμα

  • 5 δισ. ευρώ

Κόστος δανεισμού 

  • 10ετή ομόλογα
  • Αύγουστος 13,92%
  • Ιάνουάριος 9,65%

Αμεσες ξένες επενδύσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ