Με Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά απαντά η Αθήνα στην τουρκική προκλητικότητα


Mε Navtex και άσκηση στην ίδια περιοχή απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Navtex από την Τουρκία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του στρατιωτικού συντάκτη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Μάνου Χαραλαμπάκη, μετά από την παράταση της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Στην ελληνική Navtex δηλαδή θα περιλαμβάνεται και η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει ξανά η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Δείτε το χάρτη της ελληνικής Navtex, με την περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

H επίσημη version του χάρτη της ελληνικής Navtex (η περιοχή που περικλείεται από τις κόκκινες γραμμές). Eίναι ο χάρτης όπως δημοσιεύεται από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ο Σταθμός Ηρακείου είχε απαντήσει άμεσα από χθες και με έκδοση αντί – Νavtex. Σ’ αυτήν τόνιζε – όπως και την προηγούμενη φορά – πως η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αναφέρεται σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ανέφερε ακόμη πως ο σταθμός Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για να εκδίδει Navtex σ’ αυτή την περιοχή και καλούσε τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν και τη νέα παράταση της τουρκικής Navtex.
Ακολούθησε τα ξημερώματα (στις 2.10 π.μ.) απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική αντί-Νavtex με ανακοίνωση του Σταθμού της Αττάλειας που ισχυριζόταν ότι οι έρευνες του Oruc Reis είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίζει τις προκλήσεις και τον πόλεμο νεύρων η Άγκυρα

Συντηρώντας το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επέκτεινε έως τις 27 Αυγούστου την παράνομη Navtex της, βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα «δυναμίτισε» την όποια προοπτική διαλόγου – τουλάχιστον άμεσα – με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εκτίμηση της Αθήνας που από την αρχή ξεκαθάριζε πως η αναφορά από πλευράς της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.

Επιχειρησιακή και διπλωματική ετοιμότητα από την Αθήνα

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική» ήταν η άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να συμπληρώνουν πάντως ότι «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικοί τονίζουν πως η ημερομηνία επέκτασης της παράνομης Navtex μόνο τυχαία δεν είναι. Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως η τρίμηνη περίοδος από το αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου λήγει στις 28 Αυγούστου. Την ίδια μέρα προσανατολίζεται από τη Γερμανία η έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, στην οποία η Αθήνα δήλωνε ανοιχτή, υπό τον όρο να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες.

Κρίσιμες οι επαφές Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αλλάζει άρδην το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι επισκέψεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διπλωματικών επαφών.

Στο απόηχο της παράτασης της navtex και των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Ερντογάν με αναφορές και σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα η προσπάθεια του Μάας για αποκλιμάκωση της έντασης και καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μάλλον είναι καταδικασμένη. 

Η συνάντηση του Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 25 Αυγούστου, με την Αθήνα όμως να έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και όλους τους τόνους ότι με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αφού η Τουρκία δείξει έμπρακτα ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης, είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016, όπως προτείνει και η Γερμανία, για τη μονή διαφορά μας που είναι η υφαλοκρηπίδα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει μαζί με την Κύπρο την πίεση προς την ΕΕ να λάβει ως οφείλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, μήνυμα που προφανώς θα επαναλάβει στον Μάας, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα όπως το μεταφέρουν διπλωματικές πηγές το απόγευμα της Τρίτης θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου αναμένεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας