Το Oruc Reis στο Αιγαίο: Η τουρκική προπαγάνδα και η θέση των ελληνικών πλοίων


Το τουρκικό υπ. Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του πλοίου τους - Η παράταξη των ελληνικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Oruc Reis - Ολες οι εξελίξεις

Σε μια άκρως προπαγανδιστική κίνηση προχώρησε η Άγκυρα, το βράδυ της Δευτέρας, μέσω του λογαριασμού του υπουργείου Άμυνας στο Twitter, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με το Oruc Reis να πλέει στο Αιγαίοσυνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Την ίδια στιγμή, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση. Πολύ κοντά βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Το βέβαιο είναι πως μέσα σε 17 περίπου ημέρες το Αιγαίο μετατρέπεται σε μια μεγάλη και αποτρεπτική ελληνική σημαία, με τον Στόλο να δίνει ξανά ηχηρό παρόν, τασσόμενος απέναντι στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που κάνει η Τουρκία εδώ και λίγα 24ωρα. Οπως αναφέρει το hellasjournal.com, τα πάντα παρακολουθούνται και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων φιλτράρονται όλες οι πληροφορίες που φτάνουν από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα παρατηρητήρια των νησιών. Ήδη από το Σάββατο από την στιγμή που τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισαν να εξέρχονται από τα στενά των Δαρδανελίων, με νότια πορεία, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενεργοποίησε τους αξιωματικούς και τα πληρώματα κύριων μονάδων επιφανείας ώστε ν’ αποπλεύσουν από το ναύσταθμο.

Στο Ακσάζ, τον τουρκικό ναύσταθμο, υπάρχει συγκέντρωση μονάδων επιφανείας αλλά και Τουρκικών υποβρυχίων, με ορισμένα από αυτά ήδη να έχουν εξέλθει παρακολουθούμενα από το Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο, σύμφωνα με το hellasjournal.com, γι’ άλλη μια φορά το γειτονικό Επιτελείο βρίσκει τις ελληνικές φρεγάτες ήδη εν πλω κυρίως επειδή αυτές βρίσκονται σε αποστολές στην ευρύτερη περιοχή ή και σε προωθημένες θέσεις, από τις οποίες μπορούν να παρακολουθούν ύποπτες κινήσεις αλλά και να σπεύσουν σ’ ένα σημείο που θα υποδειχθεί από το κέντρο επιχειρήσεων του στόλου. Ομως η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις Καστανιές του Έβρου μέχρι τη Στρογγύλη είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που έζησαν τα στελέχη πριν από περίπου ένα 15θήμερο.

Mhtsotakhs- erntogan.jpg


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας