Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η εισαγγελική πρόταση -Ποιοι καταδικάζονται, ποιοι τη γλιτώνουν


Η δίκη της Χρυσής Αυγής παραμένει σε εξέλιξη, ωστόσο η εισαγγελική πρόταση που στέλνει φυλακή μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά και βγάζει «λάδι» τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, αλλά και πολλές αντιδράσεις. 

Τι προτείνει η εισαγγελέας για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και τον Ρουπακιάς

Μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα αναμένεται να πάει φυλακή, αν γίνει δεκτή η πρόταση της Εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχοι για κακουργηματική κατηγορία θα πρέπει να κηρυχτούν μόνο έξι από τους 68 κατηγορουμένους. Οι υπόλοιποι, ανάμεσα τους και οι πρώην βουλευτές της ΧΑ θα απαλλαγούν και από την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και μόνον ελάχιστοι βρεθούν αντιμέτωποι με μικρές ποινές.

«Λάδι» ο Μιχαλολιάκος 

Ανάμεσα σε αυτούς που θα την βγάλουν καθαρή είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, που παραπέμφθηκαν σε δίκη με τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αφού η εισαγγελέας τράβηξε το χαλί του βαρύτατου κατηγορητηρίου και από μία δίκη που έχει συμπληρώσει ήδη 4,5 χρόνια, υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην αγόρευση της που προκάλεσε αίσθηση, αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια,υποστήριξε ότι:

  • Δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.
  • Δεν έχει καμία ευθύνη η ηγεσία για τις εγκληματικές πράξεις.
  • Δεν υπήρχε κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία Φύσσα.
  • Φταίει μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς για τον φόνο του Φύσσα.
  • Οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής ήταν μεμονωμένα περιστατικά.
  • Δεν είχε κρυφό καταστατικό ναζιστικού τύπου η Χρυσής Αυγής.
  • Δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και λοιπά της Χρυσής Αυγής. Ανήκουν στη σφαίρα της ιδεολογίας

Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής 

Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική αγόρευση τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα δικαιωθούν ποινικά και πολιτικά και θα ανοίξει ο δρόμος για διεκδικήσεις ανάμεσα στις οποίες και η κρατική χρηματοδότηση που είχε διακοπεί για τη Χρυσής Αυγής από το 2013.
Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής είχε διακοπεί το 2013, μετά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τα στελέχη της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 
Το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

Ωστόσο μετά την πρόταση της εισαγγελέως αν τελικά τα μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής απαλλαχθούν στη δίκη από τις κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης τότε θα γίνει το πιο πλούσιο κόμμα στην Ελλάδα, αφού θα λάβει αναδρομικά 8 εκατ. ευρώ. Βέβαια για να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά ως αναδρομική κρατική αποζημίωση, θα πρέπει η απόφαση του δικαστηρίου να τελεσιδικήσει, κάτι που δεν θα γίνει σε περίπτωση έφεσης.

Οργή από τη μητέρα του Παύλου Φύσσα 

Μόλις η εισαγγελέας ανακοίνωσε την ενοχή μόνο τον Ρουπακιά και την απαλλαγή των άλλων 17 κατηγορουμένων ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας από την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του Μάγδα απευθύνθηκε στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ