Παγώνη στο CNN Greece: Τρίτο «κύμα» από τον Ιανουάριο - Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι δύσκολα

 


Για τη δυσκολία να μειωθούν τα κρούσματα, τη σταδιακή άρση του lockdown, αλλά και το τρίτο -αναμενόμενο- όπως λέει, κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Ιανουάριο και μετά, μιλάει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Μέχρι τον Ιούνιο, που πιστεύουμε να έχει εμβολιαστεί ένα κομμάτι γύρω στο 50 με 60% του πληθυσμού τα πράγματα θα είναι δύσκολα», τονίζει.

Σε ερώτηση για το τι φταίει που δεν έχει μειωθεί στο επιθυμητό ο αριθμός των κρουσμάτων, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά εξηγεί:

«Δεν είναι τόσο εύκολη η μείωση. Είναι πολλοί παράμετροι μαζί, είναι πολλά τα κρούσματα, είναι πολλοί αυτοί που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, είναι πάνω από 4.000, είναι πολλοί οι διασωληνωμένοι και όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν είναι τόσο εύκολο να μειωθούν γρήγορα. Ειδικά τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι θα αργήσουν, γιατί είναι ημερών. Είναι πριν 15 μέρες όλα αυτά που γίνανε. Άρα θέλουμε ένα διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η μείωση».

Ερωτηθείσα αν συμβάλλει σε αυτό το γεγονός ότι δεν τηρούνται από όλους τα μέτρα, η ίδια αναφέρει πως «είναι αλήθεια ότι δεν τηρούνται από όλους μας τα μέτρα. Αυτό το βλέπουμε, γι’αυτό και είπαμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θα το δούμε, πρέπει να προσέξουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί και άλλο η τηλεργασία.

«Είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βέβαια τώρα με την τηλεργασία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όμως ίσως πρέπει να αυξηθεί λίγο η τηλεργασία παραπάνω, για να βοηθηθεί ο κόσμος και να μην υπάρχουν συνωστισμοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Lockdown και Χριστούγεννα

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown, η κυρία Παγώνη εκτιμά ότι «μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα υπάρξει το άνοιγμα σιγά - σιγά για να υπάρξει μια μείωση των κρουσμάτων».

«Αυτό είναι το σημαντικό», όπως λέει «γιατί το να ανοίξουμε χωρίς μείωση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο εύκολο γιατί μετά πάλι θα ξαναπάμε στα ίδια. Οπότε σταδιακά εφ’ όσον ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων, πιστεύω και την άλλη βδομάδα θα είμαστε σε lockdown. Και την παραπάνω βδομάδα τα μέτρα σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται, να μπορέσει να ανοίξει ο κόσμος τα μαγαζιά του και βέβαια με πολύ μεγάλη προσοχή όλοι να βγούμε να ψωνίσουμε, αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, το εμβόλιο δεν έχει ακόμα βγει και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην μπαίνουμε και βγαίνουμε συνέχεια σε lockdown».

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, εκτιμά ότι:

«Θα πέσουμε γύρω στα 800 κρούσματα, εκεί, και μετά σιγά - σιγά σταδιακά στα 500. Δεν πέφτουν τόσο εύκολα τα κρούσματα. Είναι λίγο δύσκολο. Σταδιακά θα γίνουν αυτά και άλλωστε μέρα με τη μέρα θα το βλέπουμε.


Γύρω στα 500 θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε πιο άνετα, αλλά πάντα με μεγάλη προσοχή, αυτό το τονίζω. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».

Το τρίτο κύμα

Η κυρία Παγώνη υπογραμμίζει ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι αναμενόμενο και λογικό να υπάρξει:

«Τρίτο κύμα της πανδημίας, από τον Ιανουάριο και μετά λογικό είναι να έχει και μετά τη χαλάρωση των γιορτών. Αναμενόμενο είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα υπάρχει ένα τρίτο κύμα. Η ουσία είναι όταν έρθει το τρίτο κύμα να το περάσουμε πολύ ανώδυνα με λίγα κρούσματα», σημειώνει.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς να γίνονται υποθέσεις για το πόσο θα διαρκέσει αυτό.

«Θα υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Το πόσο χειρότερα θα είναι δεν το ξέρουμε. Θα εξαρτηθεί πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και αυτό θα το δούμε μέρα με τη μέρα. Είναι τελείως αδύνατο αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε πώς θα είναι ένα τρίτο κύμα», λέει και συμπληρώνει:

«Εάν το κύμα δεν είναι πολύ υψηλό και δεν είναι με πολλά κρούσματα πιστεύω ότι θα μπορούμε να μην μπαίνουμε και βγαίνουμε σε αυτή την ιστορία που λέγεται lockdown. Να μπορούμε να το περάσουμε πιο ανώδυνα, να μην έχουμε αυτό το κλείσιμο. Με πιο ελαφρά μέτρα όσον αφορά την κυκλοφορία, με ένα μερικό άνοιγμα καταστημάτων, να μπορεί να είναι καλύτερες οι συνθήκες».

Στο ερώτημα αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι ήδη σε οριακή κατάσταση, μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυρία Παγώνη σημειώνει ότι εξαρτάται πώς θα είναι το τρίτο κύμα και προσθέτει ότι έχουμε περιθώριο μέχρι τότε το ΕΣΥ να ενισχυθεί ακόμα με προσωπικό.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί είναι δύσκολες μέρες και δύσκολοι μήνες μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Και να προχωρήσουμε να εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος για να μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά».

«Ούτε Απόκριες, ούτε Πάσχα»

Για Απόκριες και Πάσχα, σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, ούτε λόγος:

«Απόκριες από τη στιγμή που μόλις έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί είναι δυνατόν να κάνουμε κανονικά; Ούτε Απόκριες, ούτε Πάσχα. Αυτά θα γίνουν με μέτρα συγκεκριμένα, με αποστάσεις, με μάσκες και με προσοχή. Αφού οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν τελειώσει ακόμα», τονίζει.

«Μέχρι τον Ιούνιο, που πιστεύουμε να έχει εμβολιαστεί ένα κομμάτι γύρω στο 50 με 60% του πληθυσμού τα πράγματα θα είναι δύσκολα», καταλήγει.

Μετακίνηση από νομό σε νομό

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγεί ότι τώρα τις γιορτές «δεν μπορεί να γίνει και σωστό είναι που σκέφτονται να μην γίνει. Γιατί όπως ξέρετε θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Μετά τις γιορτές βλέποντας πως είναι τα κρούσματα, πώς πάει όλη η κατάσταση μπορούν να το δουν σταδιακά. Κίνδυνος πάντα θα υπάρχει, απλώς θα εκτιμηθούν οι καταστάσεις μέρα με τη μέρα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

Στάθης Παναγιωτόπουλος – «Μίλησε» ο υπολογιστής του – Τα σοκαριστικά ροζ ευρήματα