Η πιο σκληρή μάχη κατά της πανδημίας – Κάλεσμα σε γιατρούς


«Γενική επιστράτευση» κηρύσσει η κυβέρνηση για να δώσει την τελική μάχη απέναντι στον πανδημικό εχθρό ζητώντας από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συστρατευτούν σε μία ιδιότυπη σταυροφορία, τις ώρες αυτές που το κοροναϊκό κύμα χτυπά με όλες του τις δυνάμεις, και αδικρίτως, κάθε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Κάθε συζήτηση για άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων σταμάτησε.


Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε μία δραματική χαρτογράφηση του μετώπου και είπε ότι ένα μέσο νοσοκομείο της χώρας, διαθέτει περίπου 200 κρεβάτια. Μόνο χθες, έγιναν 185 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε εφημερία, ένα ολόκληρο νοσοκομείο κατακλύζεται από ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, είπε το απόγευμα της Τετάρτης, πως ήδη δεκάδες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια μέσω της ένταξης στο ΕΣΥ, λίγες ώρες αφότου ο ΙΣΑ κοινοποίησε την έκκληση για βοήθεια στα μέλη του.

Οι ασθενείς με κοροναϊό στα νοσοκομεία της χώρας, έφτασαν τις 3.800 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 4.000.

Η καρδιά της μάχης, όσες μέρες κι αν περάσουν, δεν μετατοπίζεται από την Αττική όπου ξεφυτρώνουν τα μισά ή και περισσότερα από τα συνολικά κρούσματα της χώρας. Είναι η περιοχή όπου τα νοσοκομεία βυθίζονται από το πανδημικό κύμα, όπου οι επιτελείς αναδιατάσσουν δυνάμεις και αρμοδιότητες για να σώσουν περισσότερες ζωές, να ενισχύσουν τα αδύνατα σημεία, να δημιουργήσουν δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας με περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ράντζα υπάρχουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, κρεβάτια με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν κανένα άλλο δικό τους πρόσωπο, Ράντζα με ανθρώπους κάθε ηλικίας που περνούν ώρες και μέρες αγωνίας και μοναξιάς.

Υπάρχουν και πολλά παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, 12 νοσηλεύονται στο Παίδων και 7 ακόμη στην Πάτρα, το ίδιο ευάλωτα στον ιό και τις μολυσματικές μεταλλάξεις του, όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, οι γονείς, οι παππούδες τους.

Οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται πώς δεν υπακούν σε προκαθορισμένες νόρμες και η δυνατότητα μετασχηματισμού τους, είναι η μεγάλη παγίδα για κάθε προγνωστικό μοντέλο καθώς αποτελούν μη ανιχνεύσιμη παράμετρο.

Όμως όσο κι αν το απώτερο μέλλον είναι δυσανάγνωστο, το άμεσο είναι ορατό και ζοφερό. «Προσέξτε τα παιδιά σας», είναι η συμβουλή όλων των γιατρών την ώρα που επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση εισαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η «αχίλλειος πτέρνα» παραμένει η αυξημένη ζήτηση κλινών ΜΕΘ, ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ιδιωτικό τομέα για την παραχώρηση επιπλέον 20 κρεβατιών εντατικής, δεδομένου ότι ήδη τα 120 που είχαν δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα είναι σχεδόν στο σύνολό τους κατειλημμένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξι μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ