Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ το 2022Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά την πλειονότητα των ιδιοκτητών, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να είναι σαφές ποιοι θα είναι περισσότερο κερδισμένοι. Ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα ετοιμαστεί με βάση τις νέες αντικειμενικες είναι ακόμα «υπο κατασκευή» και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος, έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,563 εκατ. ευρώ φέτος.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν αυτά τα 60 εκατ. ευρώ, ο οποίος αξιοποιείται το επόμενο έτος, μεταβάλλει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι συνολικά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν λιγότερα.

Μέχρι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ υπάρχει ακόμα δρόμος, όμως είναι βέβαιο ότι θα προβλέπει μειώσεις για τους περισσότερους αλλά και επιβαρύνσεις για αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι σημαντικές, μετά την ένταξη 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Δέσμευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί στις αρχες του 2022 θα είναι χαμηλότερος από τον φετινό.

ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοδικείο Λάρισας: Αφήνουν 68χρονη καρκινοπαθή, Ανήμπορη και κατάκοιτη στο έλεος του σεισμού !

ΓΡΕΒΕΝΑ:Τίτλοι τέλους για την πολύκροτη υπόθεση των ναρκωτικών. Αθώος ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων!

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 Ρίχτερ -«Σπάνιο φαινόμενο, ενεργοποιήθηκε άγνωστο ρήγμα»